sobota 6. augusta 2016

Vyprážané banány / Fried veg bananas (plantains)

Toto jedlo ma naučila švagrina, manželova sestra. V určité dni sa u nich doma neje mäso, a tak keď majú chuť na niečo podobné vyprážaným rybám, aké sa u nich robievajú, pripravia tieto banány. Pôvodný recept je len o obaľovaní v krupici, ale ja som ho troška vylepšila a krupicu som zmiešala s mletými mandľami.  

Vyprazane banany

nedeľa 17. júla 2016

štvrtok 2. júna 2016

Obrazky z Mumbai (maj 2016)

Tento rok som s prazdninami velmi neratala. Bola som pripravena na to, ze zostaneme cele leto doma a nejako prezijeme to horko, ktore nas cakalo. No nakoniec ma synovec nahovoril, nech predsa len prideme do Mumbai, a tak sme zbalili kufor a sli. Nenavstivili sme ziadne nove miesta, boli to take odpocinkove dni, plne dobreho jedla, cerstveho manga, zeleninovych trhov a pohody s mumbajskou rodinou.

Jeden den sme boli obzriet aj stvrt, kde byvaju celebrity, ale fotky bohuzial odtial nemam, lebo to bola taka necakana zmena trasy a kameru som nechala doma. No ale ani nebolo velmi co fotit. Velke sklamanie. Cakala som velke, o nieco kludnejsie ulice, velke pozemky a domy so zahradami a miesto toho, to boli male, uzke ulicky, plne aut, dom na dome, pri pobrezi kopec ludi a dav ludi pred SRK domom (ktoreho ja nemusim a nikdy nepochopim, preco je v Indii povazovany za dobreho herca..), co cakali, ze im asi zakyva. Teda ziadne velke dojmy nadsenia som si neodniesla.

Mumbai mam rada, ale vzdy mi velkomesto staci na dva az tri tyzdne, potom sa tesim domov, na ten nas konzervativny juh :)


2
Pohlad na Chennai.

nedeľa 1. mája 2016

štvrtok 28. apríla 2016

Aloo bhindi / Potatoes with ladies fingers





ČO POTREBUJETE:

1 väčší zemiak
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 zelená chilli paprička
2 väčšie cibule
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
soľ podľa chuti
menšia hrsť koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Ak použijeme hlinený hrniec, vopred si ho musíme namočiť na pol hodiny vo vode tak, aby bol celý ponorený. Potom ho postupne zahrievame, začíname na miernom ohni a postupne zvyšujeme.

Okru umyjeme a poriadne vysušíme. Vysušenú nakrájame, končeky odkrojíme preč.

V hrnci zohrejeme olej, oheň zmiernime a pridáme chilli papričku, rímsku rascu, ktorú necháme rozvoňať. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju domäkka.

Ďalej pridáme ošúpaný a nakrájaný zemiak a dve minúty restujeme. Pridáme soľ, kurkumu, koriander a chilli korenie a premiešame. Minútku restujeme.

Ďalej pridáme nakrájanú okru, premiešame a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme domäkka, asi 8-12 minút. Nakoniec vmieŝlšame nasekanú koriandrovú vňať. Hlinený hrniec si udržuje teplo nejakú dobu aj po vypnutí ohňa, preto stačí dusiť 8 minút, potom vypneme oheň a necháme pod pokrievkou ešte stáť 5-10 minút.



Podávame s Chapati.