piatok 19. júla 2013

Barania masala


22mutton masala 013



ČO POTREBJETE:

250g baranieho mäsa
2 lyžice ghí
1/2 lyžičky feniklových semien
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
soľ
troška vody na podliatie
1 veľká paradajka
1 lyžička šťavy z citróna
trocha strúhaného palmového cukru (jaggery)


22mutton masala 020



AKO POSTUPOVAŤ: 

V hrnci zohrejeme ghí. Pridáme feniklové semená a necháme rozvoňať. Pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a minútku popražíme.

22mutton masala 001


Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mletú kurkumu, čili korenie, garam masala a mletý koriander. Cibuľu ne stredne silnom ohni restujeme do mäkka.

22mutton masala 003


Pridáme umyté a na kocky nakrájané mäso a necháme zatiahnuť.

22mutton masala 005


Podlejeme troškou vody, osolíme a pod pokrievkou na miernom ohni varíme asi 1 a 1/2 - 2 hod. Ak treba, počas varenie po troškách podlievame.

22mutton masala 006


Potom pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, šťavu z citróna a trocha palmového cukru. Varíme ďalších 10 minút.

22mutton masala 007


Do hotového jedla zamiešame umytú a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.

22mutton masala 008


V hotovom jedle zostane len trocha šťavy, nie je to typické karí. Podávame s plackami ako napríklad Čapati alebo Naan.

štvrtok 18. júla 2013

Mäta


22pudina 011


Zdravie a výživa: 

  1. Uvarené sušené lístky mäty pomáhajú pri upokojení zažívacieho traktu a zmierňujú bolesť brucha. Pitie mätového čaju zmierňuje podráždenie čriev a čistí žalúdok. 
  2. Mäta je silné diuretikum, a preto, pomáha pri odstraňovaní toxínov z tela. 
  3. Ak je v strave pravidelne, mäta znižuje rast baktérií a plesní v tele. 
  4. Drvené lístky mäty pomáhajú pri bielení zubov. 
  5. Mäta pomáha zbaviť sa bolesti hlavy a migrény. 
  6. Inhalovanie mäty prináša úľavu pri infekcii dutín a pri prechladnutí. 
  7. Využíva sa pri príprave rôznej kozmetiky a parfumov. 
  8. Vdychovanie esenciálneho oleja z mäty prináša pocit pokoja, a tak pomáha človeku uvoľniť myseľ. Mäta má protisvrbivé vlastnosti. 


22pudina 015


Obsahuje:

Vitamíny: 
  • Vitamín C – je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. 
  • Kyselinu listovú - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. 

Minerály: 
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila. 
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. 
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán. 



mint


Využitie v kuchyni: 

Čerstvá mäta dodáva vynikajúcu chuť jedlám. Mäta sa výborne hodí na prípravu nápojov, dezertov, šalátov, čatní, pesta, omáčok, marinád, rôznej zeleniny, hrachu, zelenej fazuľky aj zemiakov. 




Zdroje informacií:
http://lifestyle.iloveindia.com/lounge/benefits-of-mint-1808.html
http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-mint.html 
http://www.okzdravie.sk

pondelok 15. júla 2013

Balkónová záhradka

S monzúnom v Indii prichádza nový život (ak nie je príliš agresívny). Dážď zvlhčí zem, rastlinky dostanú dlho očakávanú vodu a všetko rastie, zelenie a ožíva. S príchodom tohtoročného monzúna sme sa so Salonkou dohodli, že si zasadíme nejaké semienka a budeme sledovať ako rastú. Len tak, aby sme videli ako sa im darí a ako rýchlo čo rastie.

Zasadili sme si semienka senovky gréckej, ktorá je pomerne jednoduchá na pestovanie a aj nám veľmi rýchlo vyklíčila. Tú samozrejme ľahko využijem aj v kuchyni.

22senovka


Zasadili sme semienka červenej papriky, ktorú u nás v obchode mávajú zriedka. A tak, keď sa nám podarilo ukoristiť v potravinách nedávno pekné kúsky, semienka sme si odložili. A už nám aj ukázali prvé lístočky.

22cervena paprika


Zasadili sme aj koriander, ale tomu sa akosi von nechce. Semienka sme pomliaždili valčekom na cesto, aby ľahšie klíčili. Salonka zasadila koriander aj u slovenskej babičky počas prázdnin a babička si myslela, že už z toho nič nebude. Už - už to chcela vzdať, keď tu zrazu po niekoľkých týždňoch koriander začal rásť! Takže s ním treba len trpezlivosť. Počkáme...

22koriander


Na youtube sme si popozerali aj niekoľko návodov ako sa čo pestuje. Salonku zaujalo pestovanie citrusovníkov, a tak sme si zasadili aj baby citróniky. Pravdu povediac, od nich som veľa nečakala, ale dnes sme ráno zbadali, že jedno zrnko nám začalo klíčiť :) Trvalo mu to 10 dní. Tešíme sa!

22baby citron


Ďalej sme zasadili niekoľko semienok paradajky, tmavú rímsku rascu a feniklové semienka. Nepotrebovali sme ani veľkú výbavu. Sadíme všetko do kelímkov od jogurtov.
22rajciny


22rimska rasca

22fenikel


Salonka chcela vidieť ako rastie aj nejaká strukovina, a tak sme zasadili mungo fazuľky. Tie vyskočili asi najrýchlejšie zo všetkých. Takto vyzerajú po dvoch dňoch.

22mungo


Nuž a náš najväčší experiment sú šampiňóny. V obchode bývajú preležané a nie veľmi pekné. Tiež sme popozerali niekoľko videí a dali sa do toho. Klobúčiky sme nechali 24hod., aby pustili spóry. A tie sme potom na papierikoch, na ktoré spadli dali na hlinu. Nádobu udržujeme zákrytú v tme, teple a vlhku. Zatiaľ sa nič nedeje..... takže chytiť palce a silno ich držať!!! :)



22sampinony2



A teraz ma napadá, že na čili sme zabudli..... musíme to rýchlo napraviť.

nedeľa 14. júla 2013

Čokoládová bábovka / Chocolate bundt cake

Recept mi poslala moja mama. Upiekla nám ju naposledy na privítanie a deťom veľmi chutila (ja som jej dieťa, takže sa počítam medzi tých, komu chutila).







ČO POTREBUJETE:

5 vajec
štipka soli
200g práškového cukru
1 lyžica kakaa
125g masla
150ml oleja
150ml mlieka
300g múky (použila som Maida, čo je hladká biela múka)
1 lyžička prášku do pečiva
horká čokoláda (použila som horkú Bournville)





AKO POSTUPOVAŤ:

Žĺtka oddelíme od bielkov.

22coko babovka 001


Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.

22coko babovka 002


Žĺtka, maslo, cukor a kakao vymixujeme do penista.

22coko babovka 003


Pridáme olej a znova vymixujeme.

22coko babovka 004


Múku zmiešame s práškom do pečiva. Do maslovej zmesi postupne pridávame múku a mlieko. Vymiešame cesto.


22coko babovka 006


 Do tohto cesta potom zľahka zamiešame vyšľahané bielka.

22coko babovka 007


Rúru predohrejeme na 180st.

Formu na pečenie bábovky vytrieme olejom alebo roztopeným maslom a vysypeme múkou alebo strúhankou.

22coko babovka 008


Do pripraveného cesta ešte nakoniec zamiešame polámanú čokoládu.

22coko babovka 009


Cesto vylejeme do bábovkovej formy a dáme do rúry.

22coko babovka 010


Pečieme 30 minút odokryté a potom ďalších asi 20 minút zakryté hliníkovou fóliou, aby nám bábovka neprihárala zvrchu. Záleží ako ste zvyknutí piecť, možno nepotrebujete prikrývať.


 :) Dobrú chuť



22babovka 008

sobota 13. júla 2013

Chunke matar / Green peas subzi




ČO POTREBUJETE:

3 hrste čerstvo vylúpaného hrachu

olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
štipka asafoetida

1 veľmi veľká červená cibuľa
1 plochá lyžička mletého koriandru
1/2 lyžičky mangoveho prášku  (Amchoor)
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
troška mletého kardamómu
1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
2 zelené čili papričky

soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Pridáme asafoetida. 

22chunke matar 003


Ďalej pridáme na tenké prúžky nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni restujeme do mäkka - hnedkava. 

22chunke matar 004


Pridáme mletý koriander, mangový prášok mleté čierne korenie a kardamóm. 

22chunke matar 006


Ďalej hneď pridáme čili papričky, do ktorých sme urobili zárezy nožíkom a nastrúhaný zázvor. Premiešame a chvíľku restujeme. 

22chunke matar 007


Potom pridáme čerstvý hrach, soľ a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme 10 minút. Občas premiešame. 

22chunke matar 009


Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

22chunke matar 010


Podávame s plackami Čapati