sobota 13. júla 2013

Chunke matar / Green peas subzi




ČO POTREBUJETE:

3 hrste čerstvo vylúpaného hrachu

olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
štipka asafoetida

1 veľmi veľká červená cibuľa
1 plochá lyžička mletého koriandru
1/2 lyžičky mangoveho prášku  (Amchoor)
1/3 lyžičky mletého čierneho korenia
troška mletého kardamómu
1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru
2 zelené čili papričky

soľ





AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Pridáme asafoetida. 

22chunke matar 003


Ďalej pridáme na tenké prúžky nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni restujeme do mäkka - hnedkava. 

22chunke matar 004


Pridáme mletý koriander, mangový prášok mleté čierne korenie a kardamóm. 

22chunke matar 006


Ďalej hneď pridáme čili papričky, do ktorých sme urobili zárezy nožíkom a nastrúhaný zázvor. Premiešame a chvíľku restujeme. 

22chunke matar 007


Potom pridáme čerstvý hrach, soľ a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme 10 minút. Občas premiešame. 

22chunke matar 009


Do hotového jedla zamiešame nasekanú koriandrovú vňať. 

22chunke matar 010


Podávame s plackami Čapati



utorok 9. júla 2013

Paštéta z baranej pečene

Tento recept, je takmer identický s tým na paštétu z kuracej pečene. Len tu som pridala brandy.


22barania pascika 029



ČO POTREBUJETE:

1ks baranej pečene
2 lyžice ghí
3 strúčiky cesnaku
sušený tymián
mleté čierne korenie
štipka muškátového orieška
2 lyžice brandy
trocha vody
sladká smotana
soľ



22barania pascika 022



AKO POSTUPOVAŤ:

Pečeň opláchneme pod tečúcou vodou a nakrájame.

V hrnci zohrejeme ghí. Pridáme nakrájanú cibuľu a chvíľku restujeme na stredne silnom ohni.

22barania pascika 005


Potom pridáme cesnak a necháme rozvoňať.

22barania pascika 007


Ďalej pridáme nakrájanú pečeň a sušený tymián. Pečeň chvíľku opekáme, necháme mäso "zatiahnuť".

22barania pascika 009


Podlejeme s brandy, trochou vody a pridáme mleté čierne korenie. Dusíme asi 30 minút pod pokrievkou.

22barania pascika 011


Pridáme smotanu a muškátový oriešok, premiešame, prejdeme varom.

22barania pascika 013


Odstavíme z ohňa, osolíme a zmes necháme vychladnúť.

22barania pascika 015


Postupne rozmixujeme na paštétu. Ak by bola príliš hustá, pridáme troška vody.

Paštétu uskladníme v chladničke a neskôr podávame s pečivom.

pondelok 8. júla 2013

Punugulu / Punukulu

Dnes sme sa zobudili do šedivého, monzúnového rána. Je vlhko, teplo a vyzerá, že každú chvíľku začne tíško pršať. Ako som už spomínala raz, keď prší, v Indii sa smaží. Väčšinou Cibuľové Bhaji, ale na juhu je to aj obľúbené Punugulu/Punukulu.



22urid dal vada 015




ČO POTREBUJETE (asi na 15 malých kúskov):

150ml suchého Urad dalu/Urid dalu
(ja pouzivam len urid dal, ale moze sa namocit aj 75ml ryze a rozmixovat potom, tak ako sa postupuje pri ceste na Dosa placky)
voda
soľ
štipka prášku do pečiva alebo jedlej sody bikarbony
rímska rasca

ďalej môžete použiť do cestíčka:
nadrobno nakrájanú zelenú čili papričku
nadrobno nakrájanú červenú cibuľu



22urid dal vada 010



AKO POSTUPOVAŤ:

Urad dal si namočíme na minimálne 6 hodín do vody. Potom prepláchneme a dáme do mixéra. S trošičkou vody vymixujeme na hustejšie cestíčko, ktoré preložíme do misky.
22urid dal vada 002


Do cestíčka zamiešame soľ, rímsku rascu...
22urid dal vada 004


... nakrájanú koriandrovú vňať...
22urid dal vada 005


... prášok do pečiva. Necháme ho hodinku postáť, misku zakryjeme kuchynskou utierkou.
22urid dal vada 006


V hrnci rozpálime dostatok oleja. Vada sa musia fritovať. Keď je olej horúci, oheň zmiernime na stredne silný, až slabší, ale nezmiernime ho celkom, inak by sa vada napili oleja a neboli by mäkkučké zvnútra a chrumkavé zvonku.
22urid dal vada 007

22urid dal vada 008


Lyžicou spúšťame do oleja male pampusiky a fritujeme z oboch strán dohneda.

Podávame s čatní.

piatok 5. júla 2013

Hubová masala s jarnou cibuľkou / Mushroom masala with spring onions


22hubova masala s jarnou cibulkou 032



ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov
 
3 veľké červené cibule
2 strúčiky cesnaku
1 veľká paradajka
ghee
hrsť nesolených kešu orechov
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
1/3 lyžičky mletého pálivého čili korenia
troška vody
2-3 lyžice sladkej smotany
zelená časť jarných cibuliek


22hubova masala s jarnou cibulkou 023



AKO POSTUPOVAŤ:

Kešu orechy na pol hodinu namočíme vo vode. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 006


V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme nakrájané 2 cibule a cesnak a restujeme do hnedkava. Pridáme nakrájanú paradajku a znova restujeme, až kým paradajka nie je mäkká. Túto zmes necháme trocha vychladnúť. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 008


Potom ju rozmixujeme s troškou vody z kešu orechov. Pridáme k zmesi kešu orechy a znova vymixujeme na pastu. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.  

22hubova masala s jarnou cibulkou 009


V tom istom hrnci znova zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 011


Potom pridáme 1 nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na silnom ohni do hnedkava. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 012

22hubova masala s jarnou cibulkou 013


Potom pridáme nadrobno nakrájané šampiňóny, soľ a na silnom ohni ich 2 minúty opekáme. Potom oheň zmiernime a 8 minút dusíme (bez podlievania) pod pokrievkou. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 014


Pridáme kurkumu, čili korenie, garam masala a premiešame. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 015


Ďalej pridáme pripravenú pastu, troška vody... 

22hubova masala s jarnou cibulkou 016


... sladkú smotanu, dobre premiešame a privedieme do varu. Oheň zmiernime a 2 minúty povaríme. Treba to premiešavať, aby nám to neprihorelo a ak by bola masala príliš hustá, môžeme pridať ešte troška vody. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 018


Do hotového jedla zamiešame nadrobno nakrájanú zelenú časť jarných cibuliek. 

22hubova masala s jarnou cibulkou 019


Podávame s plackami, napríklad: Čapati, Paratha, Naan, Kulcha.

pondelok 1. júla 2013

Gobi Matar ki subzi (karfiol s hrachom)





ČO POTREBUJETE:

1 menší karfiol

1 lyžica ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 zelenú čili papričku
štipka asafoetida
1/2 lyžičky čerstvého strúhaného cesnaku
1/2 lyžičku čerstvého strúhaného zázvoru

soľ
troška vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kasmírskeho mletého čili korenia
veľká hrsť mrazeného hrachu
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate





AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol opláchneme a rozrobíme na úplne malilinké ružičky. Aj hlúby pokrájame nadrobno.

22gobi matar 001


V hrnci poriadne zohrejeme ghí. Pridáme rímsku rascu a čili papričku. Rascu necháme prasknúť. Pridáme asafoetida, strúhaný cesnak a zázvor a chvíľku restujeme na miernom ohni.


22gobi matar 006


Potom pridáme nakrájaný karfiol, soľ, kurkumu, čili korenie a trošička podlejeme vodou. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a dusíme 10 minút.



Potom pridáme hrach, garam masala, premiešame a dodusíme ďalších 5 minút.


Do hotového jedla zamiešame čerstvú koriandrovú vňať.

22gobi matar 011


Podávame s plackami Čapati.