sobota 13. októbra 2012

Šišky ako od babičky

Dnešným dňom sa skončili dôležité polročné písomky v škole. Pekne sa nám zamračilo a pripomenulo mi to zasa jesenný deň. Rozhodla som sa teda urobiť šišky. Ani neviem prečo, ale šišky mi pripomínajú jeseň, tú našu u nás, na Myjave. Často sa u nás šišky nerobili, bola to skôr babičkina "parketa" a väčšinou ich robila počas fašiangov. Ale jeseň mám spojenú aj s mojou babičkou, takže začiatok dvojtýždňových prázdnin a koniec písomkového obdobia sme "oslávili" takými klasickými babičkovskými šiškami.  (Keby ich dnes videla, určite by bola na mňa pyšná.)





ČO POTREBUJETE (asi na 20ks):

500g hladkej múky 
(použila som Maida; porovnateľná s hladkou múkou 00)
štipka soli
1 lyžica sušeného droždia 
50g kryštáľového cukru
4 žĺtky
4 lyžice rastlinného oleja
4 lyžice rumu (alebo vanilkovú arómu)
asi 300ml teplého mlieka

na polevu (robila som od oka):
šľahačková smotana
obyčajné maslo na pečenie 
cukor
kakao





AKO POSTUPOVAŤ:

Múku preosejeme do misky. Pridáme soľ, cukor a sušené droždie a premiešame. Do stredu urobíme jamku, pridáme teplé (nie horúce) mlieko, olej, vajíčka a rum. Vymiesime cesto. Počas miesenia budete možno potrebovať ešte podsypať múkou, aby sa vám cesto nelepilo. Vymiesené cesto necháme v zakrytej miske kysnúť 30 minút.  

sisky 016


Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú pracovnú plochu a znova premiesime v rukách. Vyvaľkáme asi na 2cm hrúbku a kolieskovým vykrajovátkom alebo pohárom vykrajujeme šišky. Necháme ich podkysnúť, kým rozpálime dostatočné množstvo oleja v hrnci na vysmážanie. Toľko, aby v ňom šišky plávali.

sisky 018


Keď je olej dosť horúci, oheň zmiernime na strednú silu a chvíľu počkáme. Šišky doňho opatrne vkladáme vrchnou časťou nadole. Oprážame pod pokrievkou asi 3 minúty, potom ich obrátime a oprážame už odokryté ďalšie asi 3 minúty. Vysmažené vyberieme na čisté kuchynské papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej.

Poznámka: Počas praženia šišiek do oleja môžeme vložiť pár kúskov očistenej mrkvy. Keď je už hnedá, vyberieme ju a vložíme nové kúsky. Mrkva vraj zabraňuje preprážaniu tuku. To je rada od mojej mamy, ktorú jej dala jej mama.

sisky 020


Šišky sú ako mäkkučké vankúšiky a vôbec nie napité olejom. Úplne dokonalé.

sisky 031



Suroviny na polevu som dala do hrnca naraz a dala zohrievať. Postupovala som ako pri príprave polevy Ganache. Teda nenechala som to začať variť. Hneď ako som zbadala malé bublinky na okrajoch, hrniec som odstavila z ohňa a maslo za stáleho miešania nechala roztopiť. Potom som každú šišku do polevy namočila a nechala zaschnúť.  

sisky 025


A toto je na následujúce dva týždne odo mňa posledný recept. O pár dní odchádzame prázdninovať zasa do Mumbai. Želám vám pekné jesenné dni 🍂

štvrtok 11. októbra 2012

Zemiakové placky / Potatoe fritters



ČO POTREBUJETE (na asi 6ks):

5-6 veľkých zemiakov

10 strúčikov cesnaku 

soľ

mleté čierne korenie 

1 lyžička sušeného majoránu 

2 vajcia

2 plné lyžice múky

olej




AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame a nastrúhame najemno. Troška vyžmýkame (ja nežmýkam úplne na 100%) a šťavu, ktorú pustili zlejeme. 

Pridáme k nim nastrúhaný cesnak, soľ, čierne korenie, majorán, vajcia a premiešame. Pridáme múku a znova premiešame. Cesto je redšie.

Panvicu zohrejeme, potrieme výdatne olejom. Oheň zmiernime a do stredu panvice dáme asi 3 lyžice zemiakového cesta. Lyžicou ho rozotrieme po celej panvici na tenkú placku a opekáme ju na miernom ohni do zlatista. Potom ju obrátime a opečieme aj z druhej strany. 

Pokračujeme rovnako so zbytkom cesta. 

pondelok 8. októbra 2012

Sacher torta / Sachertorte

Nikdy som nejedla originál, takže neviem porovnať chuť. Ale táto torta nám všetkým veľmi chutila. 

Október je moje obľúbené obdobie. Nielen preto, že je to obdobie farieb a chladnejšieho počasia. Vo vzduchu je v tomto čase čosi iné. Svieže. Niečo, čo už nám našepkáva, že ide zima a s ňou sa blížia moje obľúbené Vianoce. Chýba mi toto počasie. Október je môj obľúbený mesiac aj preto, že som sa v ňom narodila. Nie žeby som narodeniny nejak špeciálne oslavovala. Zvyčajne len upečiem tortu sama sebe :) Ale aj tak... A kedže cez víkend pravdepodobne zasa cestujeme do Mumbai na 2 týždňové prázdniny (počas festivalu Navratri), tortu som piekla pár dní vopred. 

Tento rok som sa rozhodla pre Sacher tortu, lebo krémových mám už akosi dosť. V Mumbai som zohnala inak nezohnateľný marhuľový lekvár a tak som sa do nej konečne mohla pustiť.


Sacher torta


 
ČO POTREBUJETE:

6ks vajíčok; oddeliť žĺtka od bielkov
210g zmäknutého masla na pečenie 
210g práškového cukru
210g horkej čokolády (použila som horkú Bournvile)
165g hladkej múky (použila som Maida)
2ks vanilkového cukru (dala som 1/2 lyžičky vanilkovej arómy)
1/2 balíčka prášku do pečiva (dala som 1 plochšiu lyžičku)

marhuľový lekvár (nie iný!)

na polevu:
ak chcete polevu Ganache, prekliknite sa na recept SEM


Sacher torta
 

 
AKO POSTUPOVAŤ:

Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom a maslom.

0
 
Potom do maslovej hmoty pridáme roztopenú (nie horúcu) čokoládu a znova vymiešame.

Sacher torta
 
Pridáme vanilkovú arómu a premiešame. Postupne pridávame múku, do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva a vyšľahané bielka. Sneh z bielkov zamiešavame opatrne.

Sacher torta
 
Formu na pečenie vytrieme maslom alebo olejom a vysypeme múkou.

Sacher torta
 
Cesto do formy nalejeme a rovnomerne uhladíme. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170-180st. na 50 minút.

Sacher torta
 
Upečenú tortu necháme dobre vychládnuť. Vychládnutú vyklopíme.

Ja som ju dala na noc do chladničky a dorábala som až ráno. Po odležaní sa mi pekne dala prekrojiť, bez mrvenia a trhania ako sa mi to stáva, keď krájam čerstvý vychládnutý piškót.

Sacher torta

V hrnčeku si zohrejeme marhuľový lekvár.

Sacher torta
 
Horúcim lekvárom natrieme spodný plát torty a prikryjeme ho vrchným. Tortu natrieme horúcim lekvárom aj z vrchu.

Sacher torta
 
Urobíme si polevu. Ja som použila Ganache. Do hrnca som dala 180ml sladkej šľahačkovej smotany a polámala do nej 220g horkej čokolády Bournvile. Hrniec som dala na oheň a počkala, kým sa na okrajoch smotany začnú robiť bublinky. Nesmie sa však variť. Potom som oheň vypla a za miešania nechala čokoládu v smotane rozpustiť. Ešte horúcu polevu som vyliala na tortu a dala vychladiť.

Sacher torta
 
Šľahačka, ktorá sa u nás predáva sa nedá vyšľahať, takže tortu sme mali bez nej.



Doplnenie z 10.10.2012
Dostala som mail od Jeanette E. s týmto textom:
""Videla som tvoj recept na Sacherovu tortu a nedá mi nepripomenúť, že Sacherka sa nikdy nesmie prekrojiť. Neplní sa ničím. Po upečení sa korpus potre marhuľovou marmeládou a potom sa poleje polevou. Keď je totiž ta torta prerezaná a naplnená, už sa nesmie volať Sacherova.
Nepatrí do nej v žiadnom prípade  ani prášok  do pečiva. Tam príde iba tá hromada vajec, z ktorých je torta ľahká ako páper.  Torta sa nikdy nerobí z hladkej múky, vždy z polohrubej.""

Ďakujem za upozornenie, určite to pomôže aj iným, keď budú chcieť skúsiť piecť 🙂

nedeľa 7. októbra 2012

Baklažánová tikka masala / Brinjal tikka masala

Dnes sme znova "tikkali". Vzala som ten istý recept ako na paneer a použila ho na baby baklažány. Rovnako môžete postupovať aj s kuracím mäsom a máte Murgh tikka masala.


Baklazanova tikka masala



ČO POTREBUJETE:

4 ks baby baklažánov; pokrajáné na približne rovnako veľké kúsky

na marinádu:
3 lyžice hustého bieleho nesladeného jogurtu
1/2 lyžičky garam masala
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
1 lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
1/2 lyžičky šťavy z citróna

na omáčku:
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky
ghee
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička mletých koriandrových semienok
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
200ml vody
1 a 1/2 lyžice sladkej smotany


IMG_5969
 


AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu. Nakrájane (neošúpané) baklažány a s marinádou dobre premiešame a uložíme na pol hodiny do chladničky marinovať. 

1

2
 

Potom si rozohrejeme rúru (vrchnú grilovaciu časť) na 180-200st. Na plech dáme alobal, ktorý potrieme olejom. Baklažány naň v jednej vrstve uložíme a grilujeme 15 minút z jednej strany, potom poobraciame a dogrilujeme ešte 5 minút. Po obrátení som grilovala už na 200st. Ugrilované baklažány odložíme bokom do ďalšieho použitia. Cibuľu a paradajky rozmixujeme na pyré bez použitia vody. 

3
 

Kým sa grilujú baklažány začneme si robiť omáčku. V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju prasknúť. Pridáme bobkový list a len pár sekúnd ho popražíme. Ďalej pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu, soľ (s ňou opatrne, solili sme už marinádu) a cibuľovo-paradajkové pyré. Dobre premiešame. Restujeme asi 15 minút na stredne silnom ohni, občas premiešame. Potom oheň zmiernime, pridáme kašmírske chilli korenie, mletý koriander, garam masala a kurkumu. Premiešame a asi 3-5 minút restujeme za občasného premiešania. 

4
 

Pridáme vodu a privedieme k varu. 

5
 

Keď sa voda začne variť, pridáme ugrilované baklažány, senovku grécku, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme asi 3 minúty. Pridáme sladkú smotanu, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. 

6


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odležať asi 15 minút. 

7
 


Podávame s Naanom alebo inými vašimi obľúbenými plackami ako napr. Chapati, Paratha

utorok 2. októbra 2012

Paneer tikka masala (... a spomienka na minuloročné prázdniny na Slovensku)

Dnes je to rok, čo som bola doma na Slovensku. Presne v tento deň pred rokom sme pristáli v kompletnej zostave vo Viedni, kde nás čakal môj švagor. Krásne, studené ráno bolo a ako sme sa blížili cez kopčeky a údolia Kopaníc k Myjave, v žalúdku mi motýle poletovali. Dve "veci" sú na tomto svete to najlepšie a najkrajšie... rodina a dobré jedlo.

Prezerám si fotky spred roka, spomínam a usmievam sa na ne cez slzy. Nie, nie je mi smutno, mám pekné spomienky a nebola to predsa posledná návšteva. Miesto smútku sa budem tešiť na ďalšie stretnutie 👨‍👩‍👦‍👦 Ale doma je krásne... rada pozerám na fotky stále dokola a nikdy sa mi "neokukajú".


Hneď ráno po príchode na Myjavu sa Sanabka musela ísť poprechádzať, pretože je neposedné výmyslo 🥰




A večer po dlhej ceste obe sýkorky zaspali akoby šiblo prútikom...

 



Strávili sme krásny mesiac na Myjave.

   


... s babičkou 👵 (a deduškom).





Ale aby sme nezostali len pri spomienkach, dnes mám pre vás aj nový recept.

Zo začiatku, keď som v menu v reštauráciách čítala názov jedla "tikka", myslela som si, že to musí byť niečo poriadne pálivé. Nikdy som si to neobjednala. Až neskôr som zistila, že tikka je vlastne niečo v marináde z jogurtu a korenín a upečené v tandoori peci. Ako napríklad Murgh tikka (kuracie mäso), Paneer tikka (indický syr paneer)... Existuje však aj Paneer tikka masala, čo znamená, že po ugrilovaní všetko ide do krémovej, hustej omáčky a to sa to potom tanier krásne vytiera Naanom 😋


Paneer tikka masala



ČO POTREBUJETE: 

250g Paneeru; nakrájaného na približne rovnako veľké kocky

na marinádu:
3 lyžice hustého bieleho nesladeného jogurtu 
1/4 lyžičky garam masala
1/4 lyžičky sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi) 
1 lyžička kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
soľ
1/3 lyžičky šťavy z citróna

na omáčku:
2 stredne veľké červené cibule
2 stredne veľké paradajky
ghee
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
1 sušený bobkový list
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky kašmírskeho mletého chilli korenia
1 lyžička mletých koriandrových semienok
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky garam masala
150ml vody
1 a 1/2 lyžice sladkej smotany
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej
koriandrová vňať


Paneer tikka masala



AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame suroviny na marinádu. Paneer s marinádou dobre premiešame a uložíme na pol hodiny do chladničky marinovať. 

1


Potom si rozohrejeme rúru (vrchnú grilovaciu časť) na 210st. Na plech dáme alobal, ktorý potrieme olejom. Paneer naň v jednej vrstve uložíme a grilujeme 15 minút z jednej strany, potom kocky poobraciame a dogrilujeme do hnedkava. Ugrilovaný paneer odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

2
 

Kým sa griluje paneer začneme si robiť omáčku. Cibuľu a paradajky vymixujeme (bez použitia vody) na pyré. V hrnci zohrejeme lyžicu ghee. Pridáme rímsku rascu a necháme ju prasknúť/rozvoňať. Pridáme bobkový list a len pár sekúnd ho popražíme. Ďalej pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu... 

3
 

... soľ (s ňou opatrne, solili sme už marinádu) a cibuľovo-paradajkové pyré. Dobre premiešame. Restujeme asi 20 minút na stredne silnom ohni, občas premiešame. Potom oheň zmiernime, pridáme kašmírske chilli korenie, mletý koriander, garam masala a kurkumu. Premiešame a asi 3-5 minút restujeme za občasného premiešania.

4
 

Pridáme vodu a privedieme k varu. 

5
 

Keď sa voda začne variť, pridáme ugrilovaný paneer, premiešame a zakryté na miernom ohni povaríme asi 3 minúty. 

6
 

Pridáme sladkú smotanu, premiešame, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odležať asi 15 minút. 

7


Podávame s Naanom alebo inými vašimi obľúbenými plackami ako napr. Chapati, Paratha... 


Paneer tikka masala