(vopred namočené vo vode na 30min) alebo 1 lyžička chilli vločiek
soľ
AKO POSTUPOVAŤ:
V pekáčiku zmiešame olej s koreninami.
Pridáme karfiol, ktorý sme rozrobili na malé ružičky a poriadne ho premiešame s olejom a koreninami. Každá ružička musí byť obalená. Osolíme.
Rúru predohrejeme na 200st., karfiol pečieme 25 minút. Potom ho vyberieme, premiesšame a pečieme ďalších 10 minút (môžeme prepnúť aj na gril).
Podávame ako zeleninovú prílohu ku karí a dusenej ryži, alebo aj ako náplň do Pita placky, s raitou a inou zeleninou.
Mojej staršej dcérke (druháčke) sa začalo obdobie koncoročných písomiek v škole. V Indii sa školský rok končí koncom apríla a nový začína v polovici júna, pretože máj, jún je vrchol najhorúcejšieho obdobia v roku - indické leto. Medzi písomkami majú vždy pár dní voľno, aby sa mohli doučiť ešte čo treba a každý deň majú písomku len z jedného predmetu. Strávi tak v škole len 2 hodinky (toľko majú čas na písanie) a tým pádom nepotrebuje so sebou mať teplý obed. A tak som jej na povzbudenie na dnes vymyslela mafinky, aby sa mohla podeliť aj so spolužiakmi, naplnili trošku brušká a aj si zamaškrtili po 2-hodinovom namáhaní si hlavičiek.
ČO POTREBUJETE (na 12 malých ks):
150ml hladkej múky
(použila som múku Maida)
100ml kokosovej múčky
150ml práškového cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
štipka jedlej sódy
štipka soli
1 plná lyžica kakaa
100ml oleja
(alebo 100ml roztopeného masla; sú tak menej mastné)
100ml hustej sladkej smotany
(alebo 100 ml bieleho nesladeného jogurtu)
2 vajíčka
AKO POSTUPOVAŤ:
V jednej miske zmiešame suché suroviny. V druhej miske zmiešame mokré suroviny a nakoniec oboje zmiešame dokopy. Pri mafinoch platí pravidlo, "nemiešať príliš poctivo".
Mafinovú formu si vymastíme olejom a naplníme do 2/3 cestom.
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a mafinky pečieme 25-30 minút. Necháme dobre vychládnuť a až potom vyberieme z formy. Ak vyberáte mafiny ešte teplé, obyčajne sa "zlomia".
(fotky som vymenila za novšie - krajšie, toto je mladšia dcérka-teraz prváčka a fotka je urobená 22.júna 2014)
Sú šťavnaté, mäkkučké a chutnala aj pani učiteľka, ktorá si vypýtala aj recept 😉
(Publikovanie tohoto postu síce ukazuje 6.3.2011, ale ja už mám 7.3.2011, tak len aby ten dátum presne sedel a bolo jasné, ako som pokračovala.)
Tak som sa odhodlala na druhý pokus. Pred tromi dňami, 4.3.2011, som kúpila čerstvé byvolie mlieko. Neprevárala som ho, len som ho preliala do misky a uložila do chladničky. Tri dni som sa naň ani nepozrela, aby som ho neuriekla. A dnes?? SMOTANA!! Na hladine mlieka bola hustá vrstvička peknej smotany. Zobrala som ju lyžicou, dala do misky a aj mlieko aj smotanu som znova uložila do chladničky. Ďalšia kontrola mlieka zajtra ráno 😀
8.3.2011
Na 4-té ráno pribudla do mištičky ďalšia lyžica smotany 🙂 Mištičku som zakryla a spolu s mliekom uložila zasa do chladničky. Ďalší zber smotany, zajtra ráno.
9.3.2011
Dnes bolo na mlieku sadnutej málo smotany, tak som ju nezberala a nefotila. Ďalšia kontrola zajtra ráno.
10.3.2011
Tak dnes už smotana na mlieku nebola, ale smotany mám málo. Dokúpila som ešte 1/2 litra mlieka, aby jej bolo aspoň raz toľko a keď už jej budem mať dosť aspoň na malú hrudku masla, priebeh môjho pokusu č. 2 vám ďalej zasa popíšem 🙂
POKRAČUJEME!!!!
Dnes je 13.3.2011 a ja už viac smotany asi nenazbieram. Takže pre zhrnutie, mám v mištičke smotanu z 1 litra domáceho byvolieho mlieka. Smotanu som dala do shakera...
... priliala som studenú vodu, do ktorej som najprv vhodila 4 kocky ľadu. Pohár som uzavrela šrobovacím vrchnákom a potom už len "shake it baby!" Ak vám smotana dobre zhustne, otvorte pohár a pridajte asi 2 lyžice ľadovej vody. Znova zavrite a traste s ním....a traste...a traste....kým vám smotana nesformuje hrudku a oddelí sa cmar. A je HO-TO-VO!!! Podarilo sa! Som spokojná, dokázala som to a nebola to ani taká veda 😀 Stačilo kvalitné, domáce, husté mlieko.
Tu je Cmar...
A tu je to, o čo mi šlo . . . Domáce maslo 🧈
A pre zaujímavosť vám ešte ponúkam 2 krátke videá, ako to robí teta v mojom susedstve.
Šošovicu si namočíme na hodinu vo vode tak, aby bola celkom ponorená.
V hrnci si zohrejeme ghee a opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme chilli papričku, cesnak a zázvor a znova chvíľu restujeme.
Pridáme nadrobno nakrájané paradajky a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nezmäknú.
Túto zmes necháme vychládnuť. Vychládnutú dáme do mixéra, prilejeme trocha vody a vymixujeme na hustú omáčku. Túto omáčku vylejeme naspäť do hrnca.
Pridáme kurkumu, mletý koriander, premiešame.
Do omáčky dáme šošovicu (vodu, v ktorej bola namáčaná zlejeme preč), očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu a prilejeme pohár vody (alebo podľa potreby). Karí privedieme k varu a varíme, kým šošovica nezmäkne.
Potom pridáme kokosové mlieko, garam masala, soľ a prejdeme chvíľu varom.
Vriacu vodu môžete priliať podľa potreby počas varenia, ale dajte pozor, aby to nebolo príliš riedke.
200ml bieleho hustého jogurtu (ak nemáte jogurt, môžete použiť mlieko; zmení to chuť koláča, ale stále bude dobrý)
260ml kryštáľového cukru štipka soli
250ml hladkej múky (použila som Maida)
250ml kokosovej múčky
125ml rastlinného oleja
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky vanilkovej arómy
3 vajíčka
olej na vymastenie plechu
kokos na vysypanie plechu (rozmer pekáča 25x25cm, výška 5cm; alebo cesto nalejte do bábovkovej formy)
AKO POSTUPOVAŤ:
Cukor, štipku soli a vajíčka mixérom dobre vymiešame do penista. Pridáme ostatné mokré suroviny a zľahka premiešame. V druhej miske zmiešame ostatné suché suroviny a pridáme k nim vymiešanú zmes. Zľahka metličkou premiešame. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vymastili olejom a vysypali kokosovou múčkou (alebo do bábovkovej formy).
Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme nezakrytý 40-45 minút. (Ak použijete klasický veľký plech, bude stačiť možno aj len 30 minút, pretože koláčik bude nižší.)