štvrtok 27. januára 2011

Cvikľová nátierka

IMG_6082


ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľká surová cvikla
voda

3 natvrdo uvarené vajcia
2 lyžice majolky
1 lyžička horčice
soľ
mleté čierne korenie


IMG_6087



AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu umyjeme, vložíme do tlakového hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola ponorená. Stačí variť 15 minút od natlakovania hrnca. Po uvarení necháme samovoľne tlak z hrnca uniknúť (neotvárať nasilu!!). Potom cvikľu vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú ošúpeme a konce odkrojíme. Vychladnutú, ošúpanú cvikľu postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme uvarené a ošúpané vajíčka,  postrúhané. Pridáme horčicu a majolku a dobre vymiešame. Nakoniec dochutíme soľou (ak treba) a čiernym korením, premiešame a môžeme natrieť na chlieb. K nátierke sa hodí aj nakrájaná cibuľa.

sobota 22. januára 2011

Kuracie v cibuľovej marináde / Chicken marinated with onions




ČO POTREBUJETE:

1/2kg kuracích pŕs
soľ

na marinádu:
2 lyžice oleja
1 lyžička sušeného majoránu
1 lyžička sušenej bazalky
1 lyžička sladkej mletej papriky
mleté čierne korenie
1 lyžica medovej horčice
2 veľké červené cibule; rozmixované

horúci kurací vývar (podľa potreby)





AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, trocha vysušíme, pokrájame na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme olej, bazalku, majorán, mletú papriku a dobre premiešame. Ďalej pridáme horčicu a mleté čierne korenie a znova dobre premiešame.

Kuracie v cibuľovej marináde


Nakoniec primiešame vymixovanú cibuľu a dáme do chladničky na noc uležať.

Kuracie v cibuľovej marináde


Ráno, keď ideme variť obed si zohrejeme hlbšiu panvicu (olej už netreba pridávať, dali sme ho do marinády), mäso osolíme a spolu s marinádou na silnom ohni opečieme zo všetkých strán, asi 10min.

Kuracie v cibuľovej marináde


Zalejeme ho vývarom a na miernom ohni, pod pokrievkou varíme asi 10 až 15 minút.

Kuracie v cibuľovej marináde



Ako prílohu sme mali ryžu.



piatok 21. januára 2011

Arašidové čatní / Peanuts chutney

11IMG_0166



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka nesolených arašidov
soľ
1 malá lyžička tamarindovej pasty

1 lyžica oleja
1 malá červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 sušená červená čili paprička

na Tadka:
1 lyžica Ghí
1/2 lyžičky horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky Urid dal
niekoľko karí lístkov



11IMG_0167



AKO POSTUPOVAŤ:
(obrázky prípravy sú na dvojitú dávku podľa surovín)

Na zohriatej panvici opečieme arašidy do hnedkava. Treba ich stále premiešavať, aby nezhoreli. Necháme ich vychladnúť a potom odstránime hneď šupky.

1


Potom si do panvice dáme lyžicu oleja. Pridáme cesnak, cibuľu a čili papriku a popražíme na miernom ohni do hneda. Odstavíme a necháme vychladnúť.

2


Vychladnuté arašidy a cibuľovú zmes dáme do mixéra. Pridáme troška soli, tamarindovú pastu a asi 50ml vody a vymixujeme na kašu, ktorú preložíme do misky. Podľa potreby si pridajte vodu počas mixovania, ale len po troškách.

3


Pripravíme si Tadka:
Do panvice dáme zohriať lyžicu ghí. Pridáme všetky hore uvedené suroviny a na miernom ohni opekáme, kým urid dal troška nezhnedne. Nenecháme ho príliš zhnednúť, odstavíme hneď, ako začne meniť farbu.

🥜 🥜 🥜

Tadka vylejeme do čatní spolu s ghí a čatní zamiešame, aby sa to pekne spojilo.

4


Podávame napr. s plackami Dosa, plackami Uthappam, Cibuľovým (alebo iným) bhaji alebo vyprážanými Vada.


11IMG_0156




Čatní sa môže urobiť aj redšie, pridaním vody pri mixovaní. Záleží, čo uprednostňujete vy.





štvrtok 20. januára 2011

Cesnaková ryža / Garlic rice



ČO POTREBUJETE:
(na 2 porcie)

1 lyžica masla
asi 7 strúčikova cesnaku (podľa ich veľkosti)
1/2 hrnčeka dlhozrnnej ryže (použila som Basmati)
hydinový vývar (pre vegetariánov zeleninový)
mleté čierne korenie 
1 lyžička sušeného cesnaku
soľ
šťava z citróna




AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci roztopíme maslo a orestujeme cesnak. Stačí chvíľočka, len kým sa uvoľní vôňa. 

22garlic rice 002


Pridáme prepláchnutú ryžu a restujeme minútu na silnom ohni, premiešavame. 

22garlic rice 003


Ryžu zalejeme vývarom (alebo vodou) tak, aby ho bolo asi 1-2cm nad ryžou. Pridáme mleté čierne korenie, sušenÿ cesnak, soľ, premiešame a privedieme do varu. Potom oheň zmiernime a zakrytú ryžu dusíme, kým sa všetka voda neodparí, asi 10 minút. 

22garlic rice 007


Pred dodusením pridáme 1 lyžičku šťavy z citróna a zamiešame. Dodusíme. Podávame samotnú so šalátom alebo ako prílohu. Hodí sa k jedlám z čínskej kuchyňe, ktoré majú omáčkový sladko korenistý základ alebo sladko kyslastý základ.

22garlic rice 009


♡ ♡ ♡


Grilované mrkvičky / Grilled carrots

11IMG_3034



ČO POTREBUJETE:

6 -7 ks stredne veľkých mrkiev
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
sušený cesnak
sušená cibuľa 
parmezán a petržlenová vňať (nemusí byť)


AKO POSTUPOVAŤ:

Mrkvičky očistíme a nakrájame na hrubšie pásiky. Pekáčik vystelieme alobalom a mrkvičky naň uložíme v jednej vrste. Osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme ostatným korením.

11IMG_3010


Rúru si predohrejeme na 210st. a mrkvičky pečieme pod grilom asi 25 - 30 minút. 

Ak chcete, hotové posypeme parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou..