piatok 6. januára 2012

Bhatura

Bhatura sú hlboko pražené placky. Recept pochádza zo severu Indie. Podávajú sa napríklad s cícerom a v reštaurácii vám ich obyčajne ponúknu ako komplet jedlo pod názvom "Chole Bhatura" (alebo Channe Bhatura). Placky by sa pri pražení mali nafúknuť.


Bhature



ČO POTREBUJETE (na 10ks):

400ml hladkej múky (Maida)
4 lyžice fine rava
(semolina; detská krupica)
1 lyžička kryštáľového cukru
1 lyžička soli
(nie príliš kopčitá)
2 lyžičky sušeného droždia 
2 lyžice rastlinného oleja
3 lyžice Dahi (bieleho nesladeného jogurtu); izbovej teploty
150ml teplej vody

olej na vyprážanie


Bhature



AKO POSTUPOVAŤ:

Sušené droždie v miske zmiešame s cukrom a zalejeme troškou teplej vody; premiešame lyžičkou (vodu odoberieme z tých 150ml, čo sú uvedené v rozpise). Droždie necháme zakryté 15 minút na teplom mieste napučať.

Vo väčšej miske zmiešame múku, krupicu, soľ. Do múky zamiešame zbytok teplej vody, olej a jogurt a nakoniec pridáme napučané droždie. Cesto dobre vypracujeme rukou. Odložíme ho na teplé miesto bez prievanu na 30 minút, aby nakyslo.

Bhature


Nekysnuté cesto si rozdelíme na rovnako veľké guľôčky. V hlbokej panvici zohrejeme dostatok oleja. Či je už dosť horúci skúsime s kúskom cesta, ktoré vhodíme do vriaceho oleja a keď ten kúštik cesta vypláva na hladinu, môžeme začať pražiť placky.

Postupne každú guľôčku najprv obalíme v múke a vyvaľkáme na placku.

Bhature


Keď vložíme placku do vriaceho oleja, okamžite ju opatrne pritláčame o dno panvice, čím ju ponárame v oleji a spôsobíme tým jej nafúknutie.

Bhature


Keď je opražená dohneda z jednej strany, obrátime ju a už nestláčame. Necháme ju opražiť dohneda aj z druhej strany. Pražíme na stredne silnom až silnom ohni (ako pri šiškách alebo langošoch).

Vyberieme ju na savé papierové obrúsky, aby odsali prebytočný olej a ihneď podávame.



Ako prílohu si môžete pripraviť následujúce recepty:

Chole z receptu na Chole Puri

 
Bhature

2 komentáre:

  1. jeeeeeeeej super! na toto som uz davnejsie chcela recept!jedla som ich v jednej uzasnej indickej restike v Berline, bola to bomba! pamatam si, ze som tam vtedy oslavovala 19te narodeniny a prejedla som sa tam najviac v zivote:-DDD

    OdpovedaťOdstrániť