sobota 15. januára 2011

Pongal festival (den 3 - Mattu Pongal)

Treti den festivalu Pongal je venovany dobytku a nazyva sa “Mattu Pongal”. Ludia sa modlia za bykov, kravy a ostatne hospodarske zvierata. Kravy a byky maju svoje “osobitne miesto” v Indii. Kravy davaju mlieko, zatial co byky a voly pomahaju pliet na poliach. Maat Pongal je den, ked dobytok ma zasluzeny den odpocinku. Farmari mu prejavuju vdaku svojmu dobytku.


Legenda

V tento den sa kona Puja pre boha Ganesha a Bohynu Parvati. Podla legendy kedysi Boh Shiva ziadal svojho byka Basava ist na zem a poziadal smrtelnikov, aby si kazdy den robili olejove masaze a kupel a jedli len raz za mesiac. Nedopatrenim byk Basava ludom oznamil, ze by mali jest kazdy den a olejovu masaz a kupel maju robit raz za mesiac. Tato chyba rozzurilo Boha Shiva, ktory byka preklinal a poslal ho zit naveky na zem, aby pomahal orat polia a tak ludom pomohol vyprodukovat viac potravy.





Puja

Dobytok umyju, ich rohy pomaluju a konce rohov su ozdobene lesknucimi sa kovovymi “ciapockami”. Viac-farebne koralky, cinkajuce zvonceky a kvetinove vence su uviazane okolo ich krkov. Krmia ich Pongal-om a privedu ich do centra dediny (mestecka). Modliaci sa pred kravou ohne a dotkne sa jej noh a cela, po tomto nasleduje Aarti a dobytku sa ponuka “Prasadam” (svate jedlo; v tomto pripade Pongal) .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára