štvrtok 13. januára 2011

Pongal festival (den 1 - Bogi festival)

Dnes sa v Indii zacal festival, ktorym sa oslavuje zatva. Lohri, Makar Sankranti, ci Pongal ako sa vola u nas na juhu. Festival trva od 14.1. do 17.1. Uz od skoreho rana sa z okolitych hinduistickych chramov ozyvaju modlitby (Puja) a hra hudba.







1 den festivalu - Bogi festival:

Bogi festival alebo Bhogi je den, ked sa oslavuje cest Boha Indra, "Boh mrakov a dazdov". Boh Indra je uctievany pre mnozstvo urody,hojnosti a prosperity krajiny. Preto je tento den tiez znamy ako “Indran”.




Rano zeny vyumyvaju zem pred brankou a namaluju farebnymi kriedami (alebo farebnym praskom) kolam.




V den Bhogi vsetci ludia musia poriadne poupratovat svoje domy, kazdy kut a kazdu pavucinku a zhromazdit vsetky nechcene veci. Tento den je urceny pre domace aktivity s rodinnymi prislusnikmi.


Puja

Puja sa v tento den kona v kazdej domacnosti individualne. Polnohospodari pomazu svoje pluhy a kosaky santalovou pastou. Teda to naradie, ktorym bola zozbierana nova uroda ryze.


Ohen

Dalsim ritualom je, ze prebytocne veci v domacnosti sa hodia do ohna, ktory bol zalozeny na dreve a kravskom truse. Dievcata tancuju okolo ohna, spievaju piesne, ktorymi chvalia Bohov za urodu. Vyznam ohna, v ktorom je spaleny polnohospodarsky odpad je, aby ich ohen udrzal v teple pocas zbytku zimy.

Bhogi, Pongal



V state Andhra Pradesh v tento den dievcata spalia svoje stare oblecenie a oblecu si nove, potom ako si urobia olejovu masaz vlasov a od hlavy po paty sa poumyvaju (nie, zeby sa inokedy neumyvali :) Potom nasleduje Pongal Pana - ritual, pocas ktoreho su nove kameninove hrnce malovane a zdobene s kurkumou, kvetmi a listami mangovnika.

3 komentáre:

  1. To je skvely!Konecne se dovim spoustu zajimavosti ktere jsem nejspis behem pesiho prechodu podel Kaveri mijel ale nerozumel jsem jim.Dekuju moc za skvely blog oIndii. dofo-Don Fohler

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Diky za nakuknutie :) Ja som tiez videla vela zaujimaveho u vas na blogu a obdivujem vasu odvahu pustit sa takto sam cez Indiu. Krasne fotky a vela dobreho citania.

      Odstrániť
  2. To je skvely!Konecne se dovim spoustu zajimavosti ktere jsem nejspis behem pesiho prechodu podel Kaveri mijel ale nerozumel jsem jim.Dekuju moc za skvely blog oIndii. dofo-Don Fohler

    OdpovedaťOdstrániť