pondelok 31. januára 2011

Čerstvosť potravín v Indii alebo maslo s "vlastným životom"

V malom mestečku, kde bývame, klasické potraviny na aké je slovák zvyknutý, ani nenájdete. Preto musím chodievať aspoň dvakrát do mesiaca na veľký nákup do mesta asi 1 hod. cesty autom od nás. Čiže asi ako keď ľudia z okolitých dedín na Kopaniciach prídu na Myjavu v sobotu urobiť si týždňový nákup. Tu však k tomu máme často "extras" zdarma...


Keďže India má veľmi horúce podnebie, často vypadáva elektrická energia a nie každé potraviny si môžu dovoliť zapnúť generátor vždy, keď to treba, tak tým utrpí samozrejme kvalita potravín. Hlavne mliečne výrobky, ktoré je treba skladovať v chlade. Veľmi často sa mi stane, že aj keď je na obale dátum spotreby vporiadku, maslo je vnútri plesnivé a zvláštne zapácha. Ani nechcem rozmýšľať nad tým, koľkokrát bolo asi roztopené. Občas je na ňom niečo, čo celkom určite pred tým žilo a radšej sa ani bližšie na to nepozriem, aby to na mňa nežmurklo... Ale aby ste si nemysleli, že je to len výsada menších potravín v menších mestách. S rovnako plesnivým maslom som sa “stretla” aj v Mumbai vo veľkých potravinách, kde hneď vedľa plesnivej hrudky masla ležal plesnivý syr a jogurt, do ktorého zvrchu niekto očividne strčil prst a prederavil uzáver...




Ďalej má zaráža nápis “Packed”, kde je uvedený dátum... dátum čoho? Výroby? Kedy bolo maslo zabalené? Pretože to môže byť veľký rozdiel, zvlášť v Indii, kde je všetko! možné. Ak je to dátum, kedy bolo maslo balené, kedy ho teda vyrobili??




Tak toto budú asi dôvody, prečo je tu často nemožné výrobky ako maslo, syry a jogurty zohnať v obchodoch. Ich kazivosť (za vysokú cenu) a to, že sú veľmi často po záruke zapríčiňuje to, že ich ľudia nekupujú. Najlepšie je vyrobiť si všetko doma, čo indické ženy väčšinou aj robia: domáce maslo, ghí, jogurt, panír, smotana, kokosové mlieko... to všetko sa dá doma vyrobiť a zaručene to bude čerstvé a bez “kráčajúcich doplnkov krásy”.


10 komentárov:

  1. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Miskaaaaaaa, tak to je hrúza.... ale tak potom takéto masielko vyhodís vsakze? To si radsej vyrábaj doma, ak sa ti to dá...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :)))) opatrne som to odfotila a hned to slo do kosa, fuj! ale myslim, ze uz to nezilo....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. bozinkuuuuuuuuuuuuuuu, chuda moje, mna by.....:-(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahoj, Miška...to musí byť asi dosť náročné, vyrábať si doma maslo, syr aj smotanu...neviem si to ani predstaviť...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miska, mas to naozaj tazke a obdivujem, ze napriek tymto podmienkam este pises aj blog o vareni! Drzim palce k uspesnym nakupom!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. @Yanah, vyrobit maslo a smotanu som sa teda este neodhodlala. Stale kupujem hotove a ked natrafim na podobne "mrkacie" ukazy, tak si ponadavam a kupim druhe.... ale asi sa to naucit musim, lebo raz aj tie nervy to asi nevydrzia :))
    @Dora, drz silno :) zajtra snad bude maslo bez najomnikov navyse. Musim ho otvorit, nez ho supnem do kosika a slecne v obchode to vysvetlim po slovensky, ak bude protestovat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. pana jana, ja by som z toho mala nervy v kybli...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Miško tak to je opravdu na kolaps..a ještě červíci,brr..no snad se Ti podařilo koupit dobré.E

    OdpovedaťOdstrániť
  9. :)) ano, mam uz dobre. Vytiahla som ho z krabicky v obchode a poodbalila, ked sa nikto nepozeral.

    OdpovedaťOdstrániť