piatok 21. januára 2011

Arašidové čatní / Peanuts chutney

11IMG_0166



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka nesolených arašidov
soľ
1 malá lyžička tamarindovej pasty

1 lyžica oleja
1 malá červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 sušená červená čili paprička

na Tadka:
1 lyžica Ghí
1/2 lyžičky horčičných semien
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky Urid dal
niekoľko karí lístkov



11IMG_0167



AKO POSTUPOVAŤ:
(obrázky prípravy sú na dvojitú dávku podľa surovín)

Na zohriatej panvici opečieme arašidy do hnedkava. Treba ich stále premiešavať, aby nezhoreli. Necháme ich vychladnúť a potom odstránime hneď šupky.

1


Potom si do panvice dáme lyžicu oleja. Pridáme cesnak, cibuľu a čili papriku a popražíme na miernom ohni do hneda. Odstavíme a necháme vychladnúť.

2


Vychladnuté arašidy a cibuľovú zmes dáme do mixéra. Pridáme troška soli, tamarindovú pastu a asi 50ml vody a vymixujeme na kašu, ktorú preložíme do misky. Podľa potreby si pridajte vodu počas mixovania, ale len po troškách.

3


Pripravíme si Tadka:
Do panvice dáme zohriať lyžicu ghí. Pridáme všetky hore uvedené suroviny a na miernom ohni opekáme, kým urid dal troška nezhnedne. Nenecháme ho príliš zhnednúť, odstavíme hneď, ako začne meniť farbu.

🥜 🥜 🥜

Tadka vylejeme do čatní spolu s ghí a čatní zamiešame, aby sa to pekne spojilo.

4


Podávame napr. s plackami Dosa, plackami Uthappam, Cibuľovým (alebo iným) bhaji alebo vyprážanými Vada.


11IMG_0156




Čatní sa môže urobiť aj redšie, pridaním vody pri mixovaní. Záleží, čo uprednostňujete vy.





5 komentárov:

  1. tyyyy brdoooo, tak toto musi byt mnamina

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ej veru je :))) este idem Dosa robit, pomastime bruska.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Konecne viem, co urobim s maxi balenim arasidov, ktore mi ostalo po Vianociach, vdaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To urcite nie. Su to surove arasidy a nikomu sa ich nechcelo jest, lebo potom bolo treba upratovat vsetky tie supky :)

    OdpovedaťOdstrániť