Asafoetida má štipľavú, horkú chuť a silný nepríjemný, štipľavý zápach. Je dôležitou zložkou v indickej vegetariánskej kuchyni. Vzhľadom k silnému a nepríjemnému zápachu je vhodné surovú asafoetidu skladovať vo vzduchotesných nádobách. Jej aróma je schopná zasiahnuť aj ostatné koreniny.
streda 31. marca 2010
Čo je to asafoetida ?
Asafoetida má štipľavú, horkú chuť a silný nepríjemný, štipľavý zápach. Je dôležitou zložkou v indickej vegetariánskej kuchyni. Vzhľadom k silnému a nepríjemnému zápachu je vhodné surovú asafoetidu skladovať vo vzduchotesných nádobách. Jej aróma je schopná zasiahnuť aj ostatné koreniny.
utorok 30. marca 2010
Sabudana khichdi
V Indii sa toto jedlo považuje za pôstne a varí sa počas festivalov.
ČO POTREBUJETE:
Pomelieme arašidy na hrubý prášok a pridáme ho k Sago perličkám, spolu s kurkumou, čili korením, soľou, cukrom, premiešame a odložíme. Zemiak nakrájame na kocky.
V panvici rozohrejeme olej a pridáme rímsku rascu. Keď rímska rasca praskne, pridáme zelené čili papričky a karí lístky, lístky nechame prasknúť.
Pridáme zemiaky. Prikryjeme a varíme na miernom ohni, za občasného miešania, kým zemiaky nezmäknú.
Pridáme sago a dobre premiešame. Prilejeme troška vody a varíme na stredne silnom ohni, kým sago nie je priesvitné. Premiešavame, aby sme predišli prilepeniu saga na panvicu.
pondelok 29. marca 2010
Zemiaky v kokosovom mlieku / Potatoes cooked in coconut milk
AKO POSTUPOVAŤ:
piatok 26. marca 2010
Polievka z kuracích žalúdkov so šošovicou / Soup with chicken gizzards and lentils
ČO POTREBUJETE:
AKO POSTUPOVAŤ:
streda 24. marca 2010
Čo je to Kokum ? (Sol kadhi)
Kokum - Garcinia indica.
Kokum strom je tropický strom a ťažko sa rozmnožuje. Strom je štíhly a jeho ovocie vyzerá ako malá slivka, ktorá stmavočervenie keď dozreje.
Zrelé plody sa zberajú a sušia na slnku. Soľou sa potrie šupka na urýchlenie procesu sušenia a aby sa zachovala pikantná príchuť.
Z Kokum sa robí Sol Kadhi, ktoré sa mieša s ryžou alebo sa pije priamo; je výborne na trávenie. V ajurvéde sa kokum už dlhé roky používa na liečbu vyrážok, ako prevencia proti infekcii, na zmiernenie hnačky aj zápchy, na zmiernenie bolesti pri artritíde, pri ušných infekciách a pri liečbe žalúdočnych vredov.
- Draslik - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca.
- Horcik - je nenahraditelny pre mnozstvo telesnych funkcii, vratane prenosu nervovych impulzov, tvorby zubov a kosti a svalovych stahov. Horcik je potrebny pre velky pocet biochemickych reakcii v ramci metabolizmu.
- Mangan - je potrebny pre metabolizmus bielkovin, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravu nervovu sustavu a odolny imunitny system, je nutny na produkciu energie, rast kosti, reprodukciu, rast chrupaviek a synovialneho mazu, chrani pred chudokrvnostou z nedostatku zeleza.
Krupicová kaša
Baranie kokosové karí
ČO POTREBUJETE:
AKO POSTUPOVAŤ:
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky.
Na oleji osmahneme nakrájanú cibuľu, zázvorovú a cesnakovú pastu a kurkumu. Necháme vychladnúť a vymixujeme spolu s trochou vody na hustú omáčku.
Omáčku vylejem do hrnca, pridáme mäso, čili korenie, osolíme, zalejeme pohárom vody a varíme domäkka, približne 1 a 1/2 hod - 2 hod. (záleží na kvalite mäsa). Počas varenia kontrolujeme, aby stále bola v hrnci nejaká tekutina.
Potom pridáme garam masala a zalejeme kokosovým mliekom; povaríme ďalších 5 minút.
Podávame s dusenou ryžou, cibuľou nakrájanou na pol mesiačiky a citrónom, ktorým pokvapkáme cibuľu.
Ak použijete čerstvý strúhaný kokos, treba ho opražiť spolu s cibuľou a potom rozmixovať na omáčku. V tom prípade už kokosové mlieko nepoužívame.
utorok 23. marca 2010
Sol kadhi
Po výdatnom jedle sa v štátoch Maharashtra a Goa zvyčajne podáva Sol kadhi, ktoré pomáha tráveniu. Môže sa však podávať aj k ryži na jej zvlhčenie. Je výborné počas horúcich dní. Viac o tom, čo je to Kokum na tomto linku.
ČO POTREBUJETE:
20 lupienkov Kokum
nastrúhaný čerstvý kokos z 1/2 orecha
1 - 2 zelené chilli papričky (nemusia byť)
1/2 lyžičky rímskej rasce
2 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru
voda
na dokončenie:
štipka soli (alebo čierna soľ Kala namak)
čerstvá koriandrová vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Do trochy horúcej vody namočíme kokum, necháme lúhovať asi 30 minút. Potom lupienky dobre vo vode postláčame a odložíme bokom do daľšieho použitia.
Nastrúhaný kokos dáme do mixéra spolu s ostatnými surovinami, pridáme asi 200ml teplej vody a vymixujeme.
pondelok 22. marca 2010
Čo je to Sago (alebo Sabudana) ?
Využitie:
Sago má extrémne nízky obsah tuku a nízky obsah bielkovín. Neobsahuje žiadne minerálne látky alebo vitamíny a má len veľmi nízke množstvo vápnika, železa a vlákniny.
Sago vo forme prášku môže byť použité ako zahusťovadlo v omáčkach a múka z neho môže byť použitá na prípravu ploských chlebov/placiek.
Dusená kapusta / Stewed cabbage
Kapustu nasekáme nadrobno. Na oleji necháme prasknúť rímsku rascu, pridáme cibuľu a orestujeme do mäkka. Pridáme cukor (môžete použiť menej) a necháme skaramelizovať za občasného premiešania.
Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, nasekanú kapustu,podlejeme vodou, pridáme soľ, sladkú papriku a mleté čierne korenie a dusíme zakryté na miernom ohni asi 30 minút, kým nie je kapusta mäkká. Ak chcete viac chrumkavú, stačí variť 15minút.
piatok 19. marca 2010
Cestoviny s brokolicou / Pasta with broccoli
pondelok 15. marca 2010
Kokosové karí zo zeleného hrachu / Coconut curry with green peas
ČO POTREBUJETE (asi na 4-5 porcií):
AKO POSTUPOVAŤ:
Suchý hrach si na noc namočíme, ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka. Môžeme uvariť vačšie množstvo, nakrabičkovať a zamraziť.