streda 27. októbra 2010

Farmarcenie v Indii…

… a nie hocijake. Prevazna cast vychodneho pobrezia Indie je obsypana liahnami na chov kreviet a rybnikmi, v ktorych malicke krevetky dochovaju do dospelej velkosti a rozpredaju. Je to velmi vynosny biznis, ale aj riskantny a narocny.

V prvom rade je dolezite zdravie dospelych kreviet, ktore treba sparit. Riziko zacina uz na zaciatku, ked sa krevetky vyliahnu z vajicok. Treba udrzovat urcitu teplotu, dbat na cistotu vody, aj len malicka chyba znici celu nadrz novorodeniatok. Treba dbat na spravnu stravu a jej mnozstvo a ak sa vyskytne bakteria vo vode, treba to riesit, ale bez antibiotik, ktore su prisne zakazane. Chodia namatkove kontroly, ktore beru vzorky a kontroluju pritomnost antibiotik, aby “chemickemu chovu” zabranili.

Nie raz som sa presvedcila o tom, ze moj manzel je jednotka v tom, co robi a vedia to vsetci farmari a majitelia liahni na celom vychodnom (aj zapadnom) pobrezi. Nie, nechvalim sa cudzim perim, som len patricne pysna, ze prave on je najlepsi vo svojom obore :)

Tu je niekolko fotiek z vylovu dospelych kreviet (p.monodon) na sukromnej indickej farme:
Tigrie krevety.












4 komentáre:

  1. Hezky jsi to napsala,opravdu by jsi tu knihu měla napsat..Ty to dovedeš tak poutavě napsat,že je to radost číst...už to mám snad 50x přečtené a už se těším co zase nového přibude...E.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. fúúúha, zaujímavé...to vidím prvákrát také čudo :-)

    OdpovedaťOdstrániť